Vörös Attila új GPD-je

 A GPD gitárokkal, és készítőjükkel, Gerstmájer Istvánnal még néhány évvel ezelőtt, egy, a Dürer Kert kerthelységében tartott hangszerbemutató / Leander Rising koncert alkalmával sikerült először személyesen találkoznom, ahol egyúttal alkalmam nyílt kipróbálni néhány általa készített, egyedi hangszert. Az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy István szakmailag nagyon a toppon van, és amit csinál, azt teljes szívéből, a zene és a hangszer őszinte szeretetével, szenvedélyből csinálja. Azon a napon fogalmazódott meg a 7-húros akusztikus gitár gondolata, amit azóta már el is készített nekem, és az első Leander Rising lemezen, a Szívidomáron, illetve az akusztikus koncertjeinken többször is hallható volt ;) . István akkor még az ország másik felén dolgozott, de most már Budapestre költözött a gitárszerviz- és műhely. Így sokkal könnyebb volt a kezemre szabni a legújabb szépségemet, a 7-húros Telecastert.

2014-ben hozzám bizony idő előtt állított be a Jézuska, méghozzá az én gyönyörű GPD hangszeremmel. A gitár sok tulajdonságában tér el a klasszikus elektromos gitártól, de szellemiségében mégis tökéletesen ötvözi azt egy mai, teljesen modern megszólalással. A faválasztást Istvánnal közösen találtuk ki, így a következő minőségi alapanyagokból épül fel az én kis szépségem:

- test: tömör(!) kőris, matt felületkezeléssel vékony lakk bevonattal, aminek a hatása mind kinézetében, mind tapintásában egy teljesen naturális bevonathoz hasonlít

- nyak: 5 részből álló (kőris, dió, jávor) csavarozott natúr hatású nyak, ami nagyon gyors, illetve kényelmes játékérzetet ad – legalábbis számomra, aki amúgy egész idáig a lakkozott nyakhoz voltam hozzászokva

- fogólap: 16 ’’-os jávor, 22 hatalmas jumbo bunddal

- menzúra: 660 mm

 Apróság, de a magasabb fekvéseknél a kényelmes játékban nagyon sokat segít a PRS-ekhez hasonló kivágás a nyak/test találkozásánál, illetve a csavarozás illesztésénél is úgy van lekerekítve a test, hogy szinte fel sem tűnik, hogy nem egy teljesen "lenyírt", ragasztott nyakú gitáron játszom. Ez is kimondottan a kezemhez lett alakítva. A fej fordított – ami szerintem még brutálisabbá teszi a gitár amúgy is elég retinaégetően fasza megjelenését :) – , illetve a testen is vannak olyan lekerekítések, ami a jobb kezem elhelyezkedését sokkal kényelmesebbé teszi.  Ez a klasszikus Teléknél számomra mindig is egy amúgy könnyen kiküszöbölhető probléma volt. Mindezen felül néhány számomra sokat jelentő szöveg/logó is helyet kapott a testen, amit az István által megtervezett, szintén egyedi készítésű koptatólap koronáz meg.

Minden adott tehát egy brutális, 7-húros, csavarozott nyakú Telecaster gitárhoz, úgyhogy ezen a ponton kell, hogy a hangszer hangszedőiről szóljak néhány szót.

A teljes elektronikáért Kurtács András, a Sublime Pickups művek őrült zsenije a felelős, aki – csakúgy, mint István – nagyon sokak számára garancia a minőségre. András egy igazi maximalista, aki ha kell, bizony kérdés nélkül mer újítani, illetve olyan dologba belevágni, amire "normális" ember azt mondaná, hogy "ááá felejtsd el, ezt így nem lehet, és nem is szokás...". Amióta csak gitározom, próbálok arra törekedni, hogy a hangzásomban legyenek meg azok a keveredések, amiket a modern, vagy éppen klasszikus, brit kontra amerikai stb. elemekben szerettem. Így nem volt ez másképp a hangszedő-választásnál sem. Passzív, de nem teljesen vintage jellegű – annál nagyobb jelszintű, de nem aktív;) – pickupokat szerettem volna, olyan összeállításban, ahol egy jellegzetesebb, kövér, kicsit kerekebb nyaki pickup dolgozik össze egy érdekes hídi összeállítással. A hídnál az volt a kérésem, hogy 2 single bucker legyen közvetlen egymás mellett, amelyekből az egyik simpla-dupla. Ezek végül 1 „házban” kaptak helyet, és különböző bekötésekkel lehet őket variálni. Ehhez egy superswitch kapcsolót kellett beszerezni, ami lehetővé tette különböző sorban/párhuzamosan stb. kötött állásokat, ami által a következők jöttek létre:

- híd 1.: humbucker-es jellegű, 2 single egyidejű használata

- híd 2.: fázisfordított, nagyon karakteres, Telecaster-jellegű, de mégis teljesen egyedi hang

- középső: hídi single pickup, klasszikus tele, "country"-s hangzás

- nyak 2: nyaki single pickup, már-már Seymour 59-es jellegű, gyönyörű kerek hang

- nyak 1: talán a legbrutálisabb, 1 nyaki + 1 hídi pickup használata, ami egy iszonyat rettenet, fejletépő hangzást ad.  Ehhez nagyon hasonlít a Kés a Szívben című Leander Rising dalban (Öngyötrő című lemez) hallható Telecaster hangja, ami szintén Sublime hangszedőket kapott.

A gitár az első pillanattól kezdve él, rezonál, mint a Richter-skála szerinti 9,5-ös földrengés, és azóta is a csatasorban a frontban foglal helyet mindenhol, ahol csak lehet.

Köszönöm szépen Istvánnak, illetve Andrásnak, hogy ez a csoda létrejöhetett. Sok helyen lesz hallható a munkátok gyümölcse! ;)
ROCK ON!

Vörös Attila


Nyomtatás