Amikor megkaptam ezt a Gibsont javításra, elég rosszul nézett ki. Persze én már láttam benne a lehetőségeket, megosztottam az ötleteimet a tulajdonosával, és ő szabad kezet adott, így el is kezdődhetett a munka.

Mivel nem egy egyszerű fejtörésről volt szó, amit egy ragasztással meg lehet oldani, így egy komplett fej készítésébe kellett fognom. Jött a véső és a marógép. A legnehezebb dolog ilyenkor, hogy minden irányban tökéletes illesztéseket kell produkálni. A régi nyak szögbemarása nagy kihívás volt, és még az is nehezítette a dolgot, hogy az acél nyakpálca is útban volt. Ráadásul a fogólap szélein lévő bindingeket is meg kellett menteni.

Miután végeztem a marásokkal, elkészítettem az új fejet, ami hajszálpontosan illeszkedett a nyak megmaradt részéhez. Ezt követte a felragasztás és az összecsiszolás. A régi fejen lévő berakásokat is meg kellett mentenem, és sikerült összeilleszteni a gyöngyház darabokat, majd a gyári számot is reprodukálni kellett. Úgy döntöttem, hogy a javítás után az egész gitárt felcsiszolom, pácolom, és kap egy olajos felületkezelést. A gitár új Gotoh húrlábat, és a  régi műanyag helyett egy csontnyerget is kapott. Az elektronikából csak a két hangszedő maradt meg, a többi alkatrész újra lett cserélve.

Jó kihívás volt ez az SG, de a végeredményt látva úgy gondolom, megérte a belefektetett energia. Így már új életet kezdhet gazdája kezében, aki kitörő örömmel fogadta a klasszikus szépséget.


(C) 2015 www.gpdguitars.hu